El conseller d’Economia es va reunir ahir amb el Fòrum Empresarial de Rubí.
El Fòrum Empresarial Cecot-Rubí, que presideix Jordi Parera, va tenir ahir com a convidat en un esmorzar-col·loqui al conseller d’Economia i Finances de la Generalitat, Antoni Castells.
Els empresaris assistents li van plantejar diverses qüestions d’actualitat i entre elles li van preguntar si pensa que el sector de la construcció necessita un reajustament, al que va respondre que en aquest àmbit conviuen dues realitats molt contradictòries: poblacions i comarques amb un gran “Estoc” d’habitatges, que no es venen, i zones amb una forta demanda, però on no es construeix.
El conseller va concloure, però, que segurament hi ha zones on el preu encara haurà de baixar, mentre que en altres la gent espera que s’edifiqui.
Com a dada objectiva, va indicar que Catalunya ha passat de tenir 120 mil llicències d’obres l’any 2.006 a tenir-ne 10.000 actualment. I va vaticinar que quan l’economia es recuperi, aquesta xifra s’estabilitzarà al voltant de les 40 mil i 50 mil llicències.
Durant la seva intervenció, Castells va assegurar que “hem sortit de la recessió”, però no de la crisi, que “pot ser llarga “. Va raonar que” creixements del 0,5%, per molt continus que siguin, no garanteixen la millora de la situació. Hem d’assolir un nivell del 3%, i això requereix reajustaments i reformes més dràstiques que les dutes a terme fins ara. No estem com quan estàvem millor però ja estem millor de quan estàvem pitjor (que va ser l’any passat) “.
SORTIR REFORÇATS DE LA CRISI
També va afegir que hem de fer tot el necessari per sortir d’aquesta crisi reforçats, fent el possible per millorar la competitivitat. “Catalunya està en unes magnífiques condicions per fer-ho. Tenim una economia més basada en la indústria i més oberta a l’exterior. Un model econòmic europeïtzat, molt similar a l’alemany. I nosaltres notem més quan les coses van malament a Europa, però també ho notarem quan Europa millori. I ens estem anticipant a l’economia espanyola “. Va argumentar que l’economia catalana ha de fer de tractor de l’espanyola i “espero que el Govern de l’Estat en sigui conscient. Perquè aquest és el model que pot millorar la nostra competitivitat, l’orientació cap a l’industria “, va dir.
En el seu desig de transmetre un missatge positiu, va assegurar que la crisi no és més profunda gràcies al fet que les economies mundials “van creixent” i les emergents aguantant, algunes amb creixements de dos dígits. Per desdramatitzar la situació espanyola, va recordar que si el 1984 la riquesa base se situava en un nivell del 100%, ara estem en un del 112%. Tot i així no va dir el nivell de fa tres anys, abans de la crisi, a més de passar de puntetes pel fet que ha transcorregut més d’un quart de segle des 1984.
Els empresaris també van manifestar la seva preocupació pel ràting del deute català, que ha anat empitjorant durant els últims mesos, i com està afectant el retorn dels crèdits de Catalunya. Castells va explicar que tenim la gran sort que l’euro està tan baix, que malgrat que els tipus han anat pujant, suportem uns costos ‘raonables’ “. Les empreses van insistir en l’endeutament al que el conseller va argumentar que el deute català equival al 2,5% del PIB, percentatge considera, ha insistit, “Raonable”.
Jordi Parera va qualificar de positiva la trobada d’ahir, que va permetre als empresaris de Rubí compartir amb Castells unes inquietuds que cada vegada són més coincidents entre el sector empresarial i el Govern de la Generalitat, com ara, com fer-ho entre tots per generar més riquesa, ser més productius o com obrir-se a l’exterior.
“Compartim, més o menys, les receptes per millorar la situació que ha exposat el conseller. I li agraeixo el punt d’optimisme que ha traslladat al llarg del col·loqui perquè des del Fòrum Empresarial Cecot-Rubí, el compartim “, va concloure.
ELS ASSISTENTS
A la trobada van assistir gairebé una trentena d’empreses de Rubí, majoritàriament grans companyies i multinacionals establertes a la ciutat, entre les que van figurar Elastogran, ThyssenKrupp, Chimigraf, Ipagsa, Frepi, Lainco, Dukono, Virutex, B. Braun, Arch Advocats, Deltalab, Ficosa, Germans Boada, Brugarolas, Selten, Zinc Vallès, Campos Estela, Anmar, Servisauto, Finques Vallhonrat, Eurofragance, BJC, Duplico 2000 i Sacova. També hi van assistir l’alcaldessa de Rubí, Carme Garcia, i el vicepresident de la patronal Cecot, Martí Colomer.
Aquest col·loqui forma part d’un programa de trobades que CECOT- Rubí ha organitzat al llarg del primer semestre d’aquest any amb els principals candidats a la presidència de la Generalitat, Artur Mas, Joan Ridao i Alicia Sánchez-Camacho.
Font: Diari de Terrassa
Encara no hi ha comentaris