Representants de l’Ajuntament de Viladecavalls i del Consell Comarcal del Vallès Occidental han visitat aquest dilluns la Masia de Can Serra per conèixer el projecte de definició de criteris de qualitat per als polígons d’activitat econòmica (PAE) i les naus de Rubí, que ha impulsat el consistori rubinenc amb el suport de la Diputació de Barcelona. L’objectiu d’aquest treball, que ara es troba en la seva segona fase, és crear un distintiu de qualitat ambiental dels polígons industrials que contribueixi a la millora de la competitivitat del teixit empresarial i a l’atracció de noves empreses.
Tal com ha recordat el regidor de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto, “aquesta és una iniciativa pionera a tot Catalunya que podria ser aplicable a altres municipis. De fet, diverses administracions ja han intuït el seu potencial i s’han posat en contacte amb nosaltres per conèixer els detalls del projecte”. El representant municipal també ha posat l’accent en l’objectiu final d’aquest distintiu: “incrementar la qualitat dels polígons industrials de Rubí i enfortir d’aquesta manera el nostre teixit empresarial”.
La idea de crear un distintiu de qualitat ambiental va néixer en el si del Pla director de polígons d’activitat econòmica, el full de ruta que marca les actuacions futures per millorar i dinamitzar els espais industrials de la ciutat. En una primera fase del projecte, es va treballar a nivell intern i extern per tal de definir una proposta inicial dels criteris de qualitat dels PAE i naus en sis categories: urbanització, xarxes de serveis, manteniment i espai públic; impactes i riscos ambientals; accessibilitat i mobilitat; gestió i serveis complementaris; paràmetres ambientals/qualitat ambiental; i qualitat formal i paisatgística. També en aquesta etapa inicial, es van decidir els indicadors per mesurar aquests criteris i es van fer els primers càlculs referents als polígons.
Un cop enllestit aquest treball, ara s’enceta la segona fase del projecte, en què es calcularan els indicadors aplicables a les naus industrials. Tota la informació obtinguda servirà per dissenyar el futur distintiu de qualitat ambiental i per definir les actuacions de millora dels PAE de la ciutat.
Un projecte transversal
El projecte de definició de criteris de qualitat per als polígons d’activitat econòmica (PAE) i les naus de Rubí es duu a terme gràcies a la feina transversal de diversos serveis de l’Ajuntament, així com també a la participació externa dels representants de les entitats empresarials de la ciutat, de la Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa, del Fòrum Empresarial Cecot-Rubí, del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC), de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
A banda de l’Ajuntament de Viladecavalls i del Consell Comarcal del Vallès Occidental, el consistori rubinenc també ha tingut ocasió d’exposar el seu projecte recentment a representants del Consell Comarcal de l’Alt Penedès i als seus socis del Catalonia Innovation Triangle (CIT): els municipis de Sant Cugat i Cerdanyola. Totes les administracions que s’han interessat per aquesta iniciativa han valorat molt positivament la feina pionera realitzada per l’Ajuntament de Rubí.
Font: Ajuntament de Rubí
Encara no hi ha comentaris