Les associacions d’empresaris que estan situades a la zona coneguda com l’Eix de la B-30, que formen els municipis de Sant Cugat, Rubí i Cerdanyola, estan tirant endavant l’acord que els permetrà crear un grup de pressió.

Aquest nou lobby, que formen l’Associació d’Empresaris de Sant Cugat (AESC), el Fòrum Cecot Rubí i l’Associació Cerdanyola Empresarial, té com a missió defensar els interessos de les empreses que operen en aquest sector del Vallès Sud: “Volem ser un lobby local, però no localista”, assenyala Frederic Boix, president de l’AESC. “Es tracta d’un grup que defensi els interessos d’una zona que acumula moltes empreses d’importància, un important volum de població i nombrosos centres de coneixement”. Un paper, en definitiva, semblant al que exerceixen les cambres o les patronals del Vallès, però a petita escala.

A l’abril, les tres entitats empresarials van subscriure, de manera conjunta, la Declaració de l’Eix de la B-30. En aquest primer acte es van establir les bases d’aquest nou acord que ara pretenen tirar endavant.

REIVINDICACIONS

La construcció d’infraestructures i l’acabament de les que fa més temps que es troben en fase d’execució, la millora de la mobilitat i les telecomunicacions, els interessos empresarials de la zona, són algunes de les qüestions prioritàries fixades pel nou grup de pressió. Cadascuna de les associacions treballarà per aconseguir els seus propòsits locals, i de manera conjunta quan les reclamacions siguin de caràcter comú: “Buscarem posicions comunes, perquè estem per sobre dels localismes”. Per això l’objectiu d’aquestes tres entitats és assumir el rol d’interlocutor entre les administracions i els agents locals, per tal de cristal·litzar aquestes reclamacions i d’altres.

La creació d’aquest nou lobby compta, de moment, amb el suport i el vistiplau de les cambres i dels ajuntaments; això és important si tenim en compte la transcendència i el ressò que pot tenir en un futur. Boix, per altra banda, no tanca portes: “A tot el que vagi pel mateix camí de millorar l’eficàcia empresarial, la productivitat, la posició dels empresaris hi donarem suport; el futur del país passa pel futur de les empreses”.

ANTECEDENTS

El primer cop d’efecte va ser La Declaració de l’Eix de la B-30. Des d’aleshores, les associacions d’empresaris d’aquestes tres ciutats, Sant Cugat, Rubí i Cerdanyola, han treballat amb l’objectiu de pal·liar el dèficit d’infraestructures i així contribuir a la competitivitat empresarial de la zona. Algunes de les qüestions reclamades en aquesta declaració, però, segueixen sent motiu de polèmica actualment, com és el cas, per exemple, dels continuats retards en matèria de la construcció del Quart Cinturó o la definició del traçat vallesà de l’AVE. També persegueixen altres qüestions, com la construcció del túnel viari i ferroviari d’Horta, la prolongació de la línia de FGC del Tibidabo a Sant Cugat i Cerdanyola i el desdoblament viari en zones de trànsit elevat, com la carretera entre Molins de Rei i Rubí.

Però més enllà del ressò que hagi pogut tenir o deixat de tenir aquest manifest, el que és ben cert és que amb la creació d’aquest grup de pressió es fa un salt qualitatiu important. Un salt que és necessari, i que encara ho serà més quan es posin en marxa centres com el d’ESADE-Creàpolis o el sincrotróAlba.

Font: B30