Sobre l’any 1919, la família Arch es va establir a Rubí, comprant una industria de tints aprestos i acabats en el lloc on havia existit una pelleteria. La industria abans esmentada va prendre el nom Arch Hermanos. El 1923, la industria va canviar de nom i es va transformar en Rubí Industrial, S.A., empresa amb diversos accionistes, un d’els més destacats dels quals va ser la família Valls i Taverner.

Al morir Francesc Arch, el seu germà petit, Joan Arch Buye, va fer-se càrrec de la gerència de Rubí Industrial, S.A., què va tenir més de 300 treballadors quan Rubí tenia uns 5.000 habitants.
Als inicis del 1930, la industria va patir dos incendis, coincidint amb un moment de forta crispació social a tota Catalunya; en aquella època l’empresa va tancar. Durant la Guerra Civil, el comitè de treballadors es va fer càrrec de l’empresa, i en acabar el conflicte bèl·lic, en Joan Arch va recuperar la indústria, però va morir el 1940 i va sorgir una nova empresa, Hijos de Juan Arch, integrada per Joaquim i Valentí Arch, amb un centenar de treballadors a càrrec seu. El 25 de setembre de 1962 es va produir la catastròfica riuada, que va destruir gran part de Rubí, les edificacions situades als marges de la riera i, en especial, el barri de l’Escardívol, on les-aigües van arrasar quasi tota la maquinària de la fàbrica Arch.

Durant els treballs de recuperació de la zona, mentre movien maquinària es va produir un accident que va causar la mort d’en Valentí Arch, coincidint amb el punt final de l’empresa. En Valentí Arch s’havia casat amb la Isabel Matas, i van tenir tres fills: en joan, en Josep i en Jordi.

En Joan Arch i Matas estudia dret, i seguint la tradició familiar es va involucrar amb Rubí, d’on va ser regidor del PSC des del 1983 fins al 1991, on va desenvolupar un paper molt important dins l’organització del partit. També va ser alcaldable des del 1983 a 1987, on va tenir un opositor en la persona de Miquel Llugany i Paredes, que ser alcalde de Rubí durant un període de quinze anys.

Posteriorment, i motivat per la força industrial de la ciutat i d’acord amb la Cecot, es va instituir a Rubí el Fórum Cecot Rubí, en el que va ser nomenat president des del 2007 fins al 2009, quan va passar a ser-ne vicepresident per malaltia, essent substituït per Jordi Parera.

En Joan Arch i Matas va finar el passat 2 de gener d’enguany. Serveixin aquestes línies per honrar a la seva esposa, Gloria Doménech, que en tot moment i al llarg dels seus quaranta anys de matrimoni l’ha ajudat, li ha fet costat i l’ha cuidat fins als seus darrers moments. És veritat que on hi ha un gran home, al seu costat sempre hi ha una gran dona.

Rubí ha tingut i té grans homes que a tots els rubinencs i rubinenques ens fan sentir orgulloses de viure a la nostra ciutat.

Joan gràcies per haver-te conegut.

Font: Rubí Notícies