L’economista català Gonzalo Bernardos analitza les perspectives econòmiques pel 2015 en el Fòrum Empresarial Cecot Rubí.

LES CLAUS

  • La mala marxa dels països emergents fa que els capitals vinguin cap a Europa.
  • Bernardos ha participat en un acte organitzat pel Fòrum Empresarial Cecot Rubí.
  • Si hi ha molts diners en forma de préstecs, irremeiablement beneficiaran l’activitat econòmica.

La millora de les xifres macroeconòmiques és una de les previsions més destacades pel 2015 segons l’economista Gonzalo Bernardos. El també professor de la Universitat de Barcelona ha participat aquest dimecres en una trobada organitzada pel Fòrum Empresarial Cecot Rubí per analitzar com seran els pròxims mesos. “Les perspectives per Catalunya i Espanya són molt diferents de les que han estat fins ara, perquè realment créixer molt probablement per sobre del 2,5% no és situació de crisi, sinó d’expansió. En 2015, des de la perspectiva macroeconòmica, podem dir que el país ha sortit definitivament de la crisi”, ha afirmat Bernardos.

La devaluació interna del sistema econòmic espanyol és una de les principals raons que, tal com apunta l’expert, han donat a aquesta situació. “El model de devaluació interna, basat en la baixada de salaris, de marge de beneficis i de preus ha començat a actuar de manera positiva, però això no vol dir que aquest model sigui bo”, ha apuntat. En opinió de Bernardos, la devaluació genera un “seriós problema de distribució de la renda” que divideix la societat. “Hi ha uns quants als que els va i els anirà molt bé i hi ha uns quants als que els anirà bastant malament”, ha explicat rotund. El professor de Teoria Econòmica apunta que “si haguéssim devaluat la moneda, la crisi hagués durat dos o tres anys, i aquí, en canvi, ens ha durat set anys”.

Altre dels factors importants per al canvi de cicle se situa en l’arribada de capitals. “La mala marxa dels països emergents fa que els capitals vinguin cap a Europa, i això ha permès que el finançament del deute d’Espanya no sigui problemàtic, sinó que tingui un tipus d’interès baix”, raona el professor. El preu del petroli i les polítiques aplicades pel BCE és el que provocarà, segons Bernardos, que hi hagi molt més crèdit aquest any. “Se suposa que provocarà un efecte multiplicador sobre famílies i, a les empreses serà superior. Si hi ha molts diners en forma de préstecs, irremeiablement beneficiaran l’activitat econòmica”.

Rubí, ciutat industrial
En l’acte també han participat el president del Fòrum Empresarial Cecot Rubí, Jordi Parera i el regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Rubí, Jaume Buscallà. Ambdós han destacat el perfil industrial de Rubí, on vora el 80% dels ciutadans de la localitat treballen a les seves empreses, segons ha apuntat el regidor. La creació d’una central de compres pròpia al municipi ha estat altra de les novetats comentades durant la intervenció dels responsables polítics davant els mitjans de comunicació.

Font: Via Empresa