Recentment, els Mossos d’Esquadra han registrat dos fets delictius  dels quals us n’informem perquè adopteu les mesures d’autoprotecció adients:

Modus operandi

Una o vàries persones, que podrien ser d’ètnia gitana i que poden parlar en diversos idiomes de la Unió Europea (espanyol, francès, italià, romanès) ofereixen serveis industrials d’esmolament d’eines  (broques, motllos, discos de tall, etc.).

Sota pressió o no, l’empresa lliura el material que ha de ser tractat per aquestes persones (esmolament, recobriment amb titani), sense el lliurament de cap document que l’acrediti formalment (albarà, pressupost, etc.). En algun cas, estenen algun document que no té cap validesa perquè no respecta el format adequat, la qual cosa sol ser prou evident.

Al cap de pocs dies, aquestes persones es presenten a l’empresa i demanen, pels treballs que diuen haver fet, una quantitat desorbitada de diners, que pot ser més gran que l’import de la compra del material lliurat.

Si l’empresa es nega al pagament, comencen les pressions, les amenaces, les extorsions. En altres casos coneguts, el pagament del que demanen no evita que l’empresa pateixi més extorsions de les mateixes persones.

Com cal actuar

En cas de rebre “ofertes de serveis”  d’aquesta mena, refusar-les i avisar immediatament la policia al número de telèfon d’emergències núm. 112. Una patrulla policial es desplaçarà a la vostra empresa i tractarà d’identificar la persona o persones que ofereixen aquests serveis.

En cas que l’accepteu, heu de saber que la posterior reclamació patrimonial podrà no ser un assumpte penal  (jurisdicció civil) i, en aquest cas, l’actuació policial es veurà limitada.

En cas d’haver patit una experiència com la que s’explica, en la què s’han produït amenaces, danys, lesions o estafa,  denuncieu-la a la policia.

Per a més informació:

Ismael Alchapar Martínez
Caporal – Coordinador de la Policia de Proximitat – ORC – GAV

C. Maria Aurèlia Capmany/Primer de Maig | 08191 | Rubí | Telèfons:  935817900
Ext. 40602| Fax 935817901
itpg31527@gencat.cat | http://www.gencat.cat/mossos